Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Τι είναι η κομποστοποίηση, γιατί και πως κομποστοποιούμε...

Tι είναι η κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία αντί να πετάμε στα σκουπίδια τα υπολείμματα φαγητών που τρώμε, καφέδων που πίνουμε, και της στάχτης από το τζάκι και των ξερών φύλλων η λουλουδιών που μαζεύουμε, τα ρίχνουμε σε έναν ειδικό κάδο όπου, χωρίς κόπο, μετά από λίγους μήνες γίνονται λίπασμα έτοιμο προς χρήση.
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Με τη βοήθεια του οξυγόνου, της σωστής αναλογίας άνθρακα και αζώτου, της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στον κάδο αλλά και της ύπαρξης μικροοργανισμών (στους μεγαλύτερους κάδους τοποθετούνται γαιοσκώληκες),  γίνεται η αποσύνθεση των σκουπιδιών που μετατρέπονται έτσι σε φυσικό λίπασμα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μέθοδο που μιμείται και επιταχύνει τις διεργασίες αποδόμησης που συμβαίνουν στη φύση.
Η λέξη κομπόστ προέρχεται από την αγγλική λέξη compost, που έχει τη ρίζα της στη λατινική λέξη  compositus (τοποθετώ μαζί).
Τι και πως μπορώ να κομποστοποιήσω :
Τι χρειάζεστε για να κάνετε κομποστοποίηση;
 
• Έναν κάδο κήπου και ένα εργαλείο ανάδευσης για να μην παιδεύεστε όταν κάνετε το ανακάτεμα του κομπόστ.
• Έναν κάδο για μπαλκόνι ή κουζίνα.

Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να τα χειριστούν επαγγελματίες και να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησής σας,
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ:
·         Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια
·         Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά
Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την προσθήκη άρρωστων φυτών ή φυτών που έχουν προσβληθεί έντονα από έντομα, εκτός αν είστε σίγουροι για την υψηλή θερμοκρασία του κομποστοποιητή σας, οπότε αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διασπαστούν τελείως και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυτών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger