Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Ανοιχτή Συγκέντρωση Κατοίκων της Άνδρου για το θέμα των Απορριμμάτων στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας (17/11/2011) – Ενημέρωση και Εκτίμηση της κατάστασης


ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ…
Ενημερώνουμε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν στη συγκέντρωση των κατοίκων της χώρας της Άνδρου για το θέμα των απορριμμάτων. Αναλυτικότερα παρατίθενται σχολιαζόμενες :
Οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, δια στόματος Δημάρχου, Ιωάννη Γλυνού
Ο δήμαρχος Άνδρου, κ. Γλυνός, αφού περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση με τα σκουπίδια που έχουν πλέον συσσωρευτεί στους κάδους χωρίς να μαζεύονται ως αδιέξοδη, ανέφερε ότι:
(α) μία μόνιμη λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα μέσω της χωροθέτησης, κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΥ δεν αναμένεται να υπάρξει νωρίτερα από δύο χρόνια
(β) έπειτα από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στην Αττική έναντι 100€ ανά τόνο, πλέον ΦΠΑ, συμφωνία η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος. Το συνολικό ποσό που συνεπώς απαιτείται ετησίως, λαμβάνοντας υπόψη την κατά προσέγγιση παραγωγή 8,5 χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στο νησί, ανέρχεται στο ποσό των 850.000€ ετησίως.
(γ) η ενδιάμεση λύση που υιοθετήθηκε από τη Δημοτική Αρχή, δηλαδή από τη λήξη της σύμβασης με την εταιρεία ΣΟΥΚΟΣ, (σύμβαση που σύμφωνα με τον Δήμαρχο αποφασίστηκε να μην ανανεωθεί δεδομένου πως το μηχάνημα δεν μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες επεξεργασίας των παραγομένων απορριμμάτων του νησιού) μέχρι σήμερα ήταν η μεταφορά τους σε κοντέινερς με το πλοίο Superferry II. Η λύση αυτή δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί πλέον, δεδομένης της εξόδου του πλοίου από τη γραμμή για λίγους μήνες λόγω συντήρησης και με δεδομένη την άρνηση των άλλων πλοιοκτητριών εταιρειών να μεταφέρουν σκουπίδια (άρνηση η οποία προκύπτει από τη μη απάντηση τους σε σχετικά έγγραφα)
Μόλις μια μέρα μετά πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία του ΠΗΝΕΛΟΠΗ δέχτηκε τελικά να μεταφέρει τα σκουπίδια. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Το μόνο που προκύπτει με βεβαιότητα από το παραπάνω είναι ότι όταν κοινοποιούνται τα προβλήματα, αντί να μένουν εντός κλειστού κύκλου, λύσεις βρίσκονται.
Ο Δήμαρχος έδωσε κύρια έμφαση στη Συνέλευση αυτή στο τι κάνουμε αυτή τη στιγμή με τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους, μέχρι να ενεργοποιηθεί η σύμβαση από 1/1/2012 με τον εργολάβο για τη μεταφορά τους στην Αττική και παρουσίασε ως «εναλλακτικές λύσεις» τις παρακάτω (παράνομες) εκδοχές:
(α) την εκ νέου εκ νέου ρίψη των απορριμμάτων στην παράνομη χωματερή της Σταυροπέδας, με συναίνεση των κατοίκων του νησιού
(β) τη δημιουργία μία ή περισσοτέρων νέων παράνομων χωματερών στο νησί, σε ιδιωτικούς χώρους απόθεσης με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών έναντι κάποιου τιμήματος
(γ) Επίσης ανέφερε πολλά παραδείγματα νησιών όπου εξακολουθεί η πραγματοποίηση καύσης των σκουπιδιών, χωρίς την αντίδραση των πολιτών.
Ουδέν σχόλιον …
Σε ότι αφορά την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στην Αττική, το οποίο όπως ήδη αναφέραμε ανέρχεται κατά προσέγγιση στις 850.000€ ανά έτος, πρότεινε να προέλθει μέσω της επιβολής ειδικού δημοτικού τέλους ανά ιδιοκτησία, ύψους ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το οποίο θα εισπράττεται μέσω λογαριασμού ΔΕΗ.
Αντί λοιπόν, εννέα μήνες μετά την κατάρρευση της χωματερής στη θάλασσα, να μιλάμε για τη διαχείριση ενός κατά το δυνατόν μειωμένου από την αλλαγή συμπεριφορών και την ανακύκλωση όγκου σκουπιδιών βρισκόμαστε απέναντι σε ένα ακόμη χαράτσι υπολογισμένο (προχείρως και ελαφρά τη καρδία) βάσει της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης.
Αναφορικά με την ανακύκλωση, ανέφερε ότι είναι μία πρακτική η οποία έπρεπε να είχε υποστηριχθεί εντατικότερα (;;), κάτι που πρόκειται να συμβεί (μα πότε πια;;;) , αλλά η οποία χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο για να αποφέρει τα πρώτα επιθυμητά αποτελέσματα (Ο μέχρι τώρα χρόνος τι απέγινε;;;). Ακόμη υποστήριξε κατά την εκτίμηση του, πως το σύστημα που εφαρμόστηκε στην Άνδρο δεν είναι το κατάλληλο ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ γνωρίζουμε ότι η Σύρος με το ίδιο σύστημα έχει επιτύχει το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό ανακύκλωσης του 40% .

Οι προτάσεις της Αντιπολίτευσης, δια στόματος Θεοδόση Σουσούδη και Κυριάκου Θωμά
Ο κ. Σουσούδης, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, άσκησε κριτική στην ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής, ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία χωροθέτησης ΧΥΤΥ με τη διαδικασία της αναμόρφωσης των υπαρχόντων μελετών χωροθέτησης ΧΥΤΥ, διαδικασία η οποία όπως υποστήριξε θα κινηθεί πολύ πιο γρήγορα, ενώ πρότεινε να αποθηκευτούν προσωρινά τα απορρίμματα σε κοντέινερ σε κάποιο δημοτικό χώρο, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά τους μαζί με τα υπόλοιπα από την αρχή του έτους από τον εργολάβο στην Αττική.
Βρίσκουμε αυτή την προσωρινή λύση σαφώς προτιμότερη από τις προηγούμενες καθώς παρόλο το όποιο κόστος, προστατεύει το έδαφος και τα νερά.
Επίσης επεσήμανε την μη αποδοτική και σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης στο νησί.
Οι αντιδράσεις & προτάσεις των πολιτών
Από τον κόσμο που κατέκλυσε το Δημοτικό Θέατρο ακούστηκαν & προτάθηκαν :
- Σε γενικές γραμμές έντονη κριτική για την παρούσα εικόνα των συσσωρευμένων σκουπιδιών στους δρόμους και τη μη λειτουργία της ανακύκλωσης,
- Να εξεταστεί το ενδεχόμενο ναύλωσης πλοίου για τη μεταφορά των απορριμμάτων ή μεταφοράς τους από το πολεμικό ναυτικό.
- Να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των απορριμμάτων στην Αττική με έξοδα και ευθύνη του Δήμου νωρίτερα από το νέο έτος πχ. ζητώντας από τον εργολάβο να ενεργοποιήσει νωρίτερα τη σύμβαση,
- Να κλειστούν τα απορρίμματα που βρίσκονται στους δρόμους σε σακιά και να αποθηκευτούν σε ασφαλές σημείο μακριά από τα νοικοκυριά, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία
- Να λειτουργήσει άμεσα η ανακύκλωση, καθώς αρκετός κόσμος ήδη προσπαθεί να ασκήσει την πρακτική χωρίς να βρίσκει άδειους κάδους και δεδομένου πως αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών που χρειάζονται περαιτέρω διαχείριση, μειώνοντας έτσι και τα συνακόλουθα κόστη.
- Γενικότερα ο κόσμος επέρριψε ευθύνες στο Δήμαρχο για την κατάσταση και εκφράστηκε εντόνως αρνητικά στην προοπτική πληρωμής ενός νέου δημοτικού τέλους, με δεδομένη τη δυσβάσταχτη οικονομική συγκυρία και το πλήθος νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που ούτως ή άλλως καλείται το τελευταίο διάστημα να πληρώσει.
- Να μην αποτελέσει το μέγεθος μιας ιδιοκτησίας το μέτρο επιβολής δημοτικών τελών, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δείκτη όγκου παραγωγής απορριμμάτων πχ. σε ένα μεγάλο σπίτι μπορεί να κατοικούν 1 ή 2 άτομα, ενώ σε ένα μικρό πολύ περισσότερα παράγοντας συνεπώς πολύ περισσότερα απορρίμματα, γεγονός που καθιστά τον προτεινόμενο τρόπο επιβολής δημοτικών τελών κοινωνικά άδικο.
Τέλος, αρκετές ήταν οι φωνές των πολιτών που ήταν σύμφωνοι στη ρίψη απορριμμάτων στην παράνομη χωματερή της Σταυροπέδας, ή στη δημιουργία νέων χωματερών πχ. σε 3 ή 4 σημεία του νησιού, ακόμη και στην καύση τους, παρέχοντας έτσι εν τη απογνώσει τους την επιδιωκόμενη «νομιμοποίηση» στις δημοτικές αρχές.

Σχόλια & προτάσεις της Πρωτοβουλίας ΑΠΛΑ
Παρευρισκόμενα μέλη της πρωτοβουλίας μας στα πλαίσια της εκδήλωσης επεσήμαναν τα εξής :
- Η δημοτική αρχή κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς ως προς την όποια κάθε φορά παρουσιαζόμενη «λύση» του προβλήματος
- Επί της ουσίας δεν υπήρξε καμία αξιοποίηση της βοήθειας που προσφέρθηκε στη Δημοτική Αρχή για την ενεργοποίηση της ανακύκλωσης και την ενημέρωση του κόσμου, παρ’ όλο που εδώ και αρκετούς μήνες σχηματίστηκε εθελοντική ομάδα και πραγματοποίησε πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων με τις δημόσιες ευλογίες του Δημάρχου,
- Σε ότι αφορά την όποια εφαρμογή δημοτικών τελών για την κάλυψη των διαχειριστικών εξόδων, προτείναμε τη σύνδεση των όποιων χρεώσεων με την ανακύκλωση ώστε να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες της Άνδρου να ανακυκλώνουν, πχ. με αφαίρεση δημοτικών τελών για τις ανακυκλούμενες ποσότητες απορριμμάτων.
- Ύστερα από διευκρινιστικές ερωτήσεις μελών της πρωτοβουλίας μας διαφάνηκε πως ο υπολογισμός επιπλέον τέλους 1€/μ2 προκύπτει με την εκτίμηση του παρόντος παραγόμενου όγκου, όπως προαναφέρθηκε. Ωστόσο, με τη μείωση που θα επιτευχθεί μέσω κομποστοποίησης και ανακύκλωσης, θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα 30 λεπτά μόνον. Το ζήτημα απαιτεί διερεύνηση και συζήτηση.
- Η ανάγκη να καταστούν οι διαδικασίες χωροθέτησης ΧΥΤΥ στο νησί ανοικτές στους πολίτες, προκειμένου με τις κοινωνικές ζυμώσεις που θα προκύψουν, ύστερα από πλήθος ανοικτών συζητήσεων, να αποτραπούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόρριψη, αυτή τη φορά εγκεκριμένων, κοινωνικά αποδεκτών και ορθών χωροθετήσεων. Αντίθετα με τις παταγώδεις αποτυχίες των μέχρι τώρα προτάσεων για Βουρκωτή και Φλέα Πιτροφού (υψόμετρο, νερά, NATURA).
Εκείνο που εμείς, ως Πρωτοβουλία, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη των κατοίκων του νησιού είναι ότι :
η σημερινή οικτρή εικόνα του νησιού αποτελεί συνισταμένη αφενός της διαχρονικής διοικητικής ανικανότητας της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, με αποκορύφωμα τη σημερινή διοίκηση, και αφετέρου της έλλειψης συλλογικής κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης και υπευθυνότητας των κατοίκων της Άνδρου. Είναι λοιπόν θέμα του Δημάρχου, ο οποίος, θέλοντας να είναι αρεστός στον κόσμο, λέει στους πάντες ότι έχουν δίκιο και προθυμοποιείται να κάνει τα πάντα σωστά, αλλά όταν έρχεται η στιγμή των πράξεων, παραμένει άπραγος, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει εκείνους που αντιδρούν στις απαιτούμενες αλλαγές. Είναι ταυτόχρονα και θέμα του κόσμου, ο οποίος επιμένει να νομίζει ότι ψηφίζοντας ένα δήμαρχο και πληρώνοντας τα δημοτικά του τέλη, μπορεί να βγάζει τα σκουπίδια του στους δρόμους, είτε πρόκειται για οικιακά απορρίμματα, είτε για ογκώδη αντικείμενα, είτε για ηλεκτρικές συσκευές είτε ακόμα και για μπάζα, κλεισμένα όπως να ‘ναι και παρατημένα όπου να ‘ναι και να περιμένει από τους δημοτικούς υπαλλήλους να τα εξαφανίσουν.
Στους υποστηρικτές της άποψης του Δημάρχου, ότι εάν θέλουμε να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον πρέπει αναπόφευκτα να πληρώσουμε το νέο «χαράτσι» απαντάμε ότι ένα τέτοιο μέτρο ούτε το Δήμο θα κάνει πιο αποδοτικό ούτε τον κόσμο πιο ευσυνείδητο. Αντίθετα, ο Δήμαρχος θα έχει κερδίσει εκ νέου πολιτικό χρόνο, υποστηρίζοντας ότι θα έχει πραγματοποιήσει με τον τρόπο αυτό μία έστω προσωρινή διαχείριση του προβλήματος, όπως προσπάθησε να κάνει με τον περιβόητο «Σούκο» αλλά ελλείψει στοιχειώδους επιμόρφωσης των κατοίκων απέτυχε, ενώ ο κόσμος θα έχει «εξαγοράσει την ησυχία της συνείδησής του» με το επιχείρημα ότι ανταποκρίθηκε στην οικονομική υποχρέωσή του και μπορεί να συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο στο συγκεκριμένο θέμα. Αρκετά με την υποκρισία όλων μας!
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ…
Εμείς επιμένουμε ότι η λύση θα προέλθει πρωτίστως από τα σημεία παραγωγής των σκουπιδιών, δηλαδή τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία, τις αγροτικές μονάδες, τις εκκλησίες και τις μονές, τις υπηρεσίες και τα λοιπά ιδρύματα της Άνδρου με τους εξής δύο τρόπους:
(α) μειώνοντας στο ελάχιστο τα παραγόμενα απορρίμματα, μέσω των μεθόδων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επαναχρησιμοποίησης
(β) μέσω της άσκησης πίεσης προς τη Δημοτική Αρχή να ανταποκριθεί επιτέλους στην υποχρέωσή της να οργανώσει την ανακύκλωση στο νησί και να εφαρμόσει με συνέπεια τον κανονισμό καθαριότητας που συνέταξε στις αρχές του Φθινοπώρου.
Ως ομάδα εθελοντών έχουμε ήδη καταθέσει και στον Δήμαρχο και στους κατοίκους του νησιού σε εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα μας διάφορες ιδέες, για το πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι μαζί στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων και πώς μπορούμε να κάνουμε την Άνδρο ξανά ένα καθαρό μέρος για όλους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να συνεισφέρουν με τις δικές τους απόψεις και τον τρόπο που νομίζουν στην Πρωτοβουλία μας.
Όποιος λοιπόν συμφωνεί να συστήσουμε ένα Κοινό Μέτωπο για μια Καθαρή Άνδρο, ας έρθει σε επαφή μαζί μας για να δούμε από κοινού με ποιο τρόπο θα πρέπει να δράσουμε για την επίτευξη του στόχου αυτού, ανεξάρτητα και πάνω από στεγανά (πολιτικά, κομματικά κοινωνικά, ποδοσφαιρικά ή όποια άλλα)

σημ: φωτογραφίες από το blog της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger