Με αφορμή τις έκτακτες Γενικές Συνελέσεις που συγκάλεσε ο Δήμος Άνδρου σε διάφορα σημεία του νησιού, σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων, επιχειρούμε μία πολύ σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που μας έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο και εκτίμηση της κατάστασης :
Η ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
Τον περασμένο Φεβρουάριο κατέρρευσε η παράνομη χωματερή της Άνδρου στη θάλασσα, προκαλώντας μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Το γεγονός αυτό έφερε με τον πιο τραγικό τρόπο στο φως το διαχρονικό αδιέξοδο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, θέτοντας την τοπική κοινωνία και τη Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών τους.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Aνταποκρινόμενοι στις δυσμενείς αυτές εξελίξεις, αποφασίσαμε ως πολίτες της Άνδρου να συστήσουμε μία ομάδα εθελοντών με την ονομασία Α.Π.Λ.Α (Ανδριακή Πρωτοβουλία για Λιγότερα Απορρίμματα), με σκοπό την προώθηση των μεθόδων επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης & ανακύκλωσης, ως βασικούς πυλώνες μίας αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων στο νησί.
Τα μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ήταν και είναι, αφενός η οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης των κατοίκων του νησιού για την ανάγκη εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην πηγή της παραγωγής τους (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), αφετέρου η υποβολή πρακτικών προτάσεων προς τη Δημοτική Αρχή για την καλύτερη οργάνωση των παραπάνω μορφών διαχείρισης αλλά και η προσφορά εθελοντικής εργασίας για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΛΑ-σύντομος απολογισμός
Στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου προαναγγείλαμε τη σύσταση της Πρωτοβουλίας μας και το σκοπό της, που χαιρετήθηκαν ομόφωνα από όλους τους παρευρισκόμενους.
1. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Ιουνίου 2011, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της Άνδρο, η οποία περιλάμβανε την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Mykonos Blues», με το πρόβλημα των σκουπιδιών στη γειτονική Μύκονο, την παρουσίαση του καλού παραδείγματος ανακύκλωσης στη Σύρο και ακολούθως ανοιχτή συζήτηση πάνω στο θέμα του αντίστοιχου προβλήματος στην Άνδρο.
2. Μετά από δέκα μέρες, στις 25 & 26 Ιουνίου, οργανώσαμε σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε Γαύριο, Κόρθι και Χώρα σειρά σεμιναρίων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και αντίστοιχα εργαστήρια κατασκευής κομποστοποιητών, από παλιές παλέτες με χρήση και εκτροφή ειδικών γεωσκωλήκων, προκειμένου για την αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων μετατρέποντας το σε λίπασμα.
3. Στις 13 Ιουλίου επιδιώξαμε και συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Άνδρου, κ. Γ. Γλυνό, στον οποίο θέσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα ανακύκλωσης στην Άνδρο, ενώ ζητήσαμε να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα : (α) αναδιοργάνωση του συστήματος αποκομιδής και διάθεσης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, (β) τοποθέτηση επαρκών κάδων ανακύκλωσης σε κατάλληλα σημεία σε όλο το νησί και (γ) δημιουργία και εφαρμογή κανονισμού καθαριότητας. Επιπλέον, καταστήσαμε σαφές στον Δήμαρχο ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε στην ενημέρωση των κατοίκων του νησιού. Ο Δήμαρχος συμφώνησε με τις παραπάνω θέσεις μας και δεσμεύτηκε να συνεργαστούμε ώστε προχωρήσει άμεσα η αναδιοργάνωση του συστήματος ανακύκλωσης. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο νησί.
4. Εντός του Ιουλίου, ήρθαμε σε επαφή με εκπροσώπους των εκκλησιαστικών αρχών του τόπου, ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε ενορίες του νησιού για την ανάγκη και σημασία εξάσκησης των πρακτικών της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης & ανακύκλωσης.
5. Στις 19 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, οργανώσαμε στην αυλή του κινηματοθεάτρου της Άνδρου την προβολή σχετικού ντοκυμαντέρ με τίτλο «Τα δάκρυα της Γοργόνας» (από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων.
6. Τέλος, στις 30 Ιουλίου πραγματοποιήσαμε στο Δημοτικό Σχολείο Κορθίου συναυλία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού για την αναγκαιότητα και τις πρακτικές ανακύκλωσης-κομποστοποίησης, με το συγκρότημα κρουστών BATALA.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι όλες οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν χάρη στην εθελοντική εργασία και οικονομική συνεισφορά μελών και υποστηρικτών της Πρωτοβουλίας μας. Μέχρι και σήμερα βρισκόμαστε σε συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του νησιού σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Η αίσθησή μας έπειτα από τις παραπάνω εκδηλώσεις ήταν ότι ο κόσμος της Άνδρου είναι σε σημαντικό βαθμό ήδη ενήμερος σχετικά με την ανακύκλωση και θετικός στην προοπτική της εφαρμογής της στην Άνδρο, δεδομένου ότι και ο Δήμος θα εξασφάλιζε τη σωστή της λειτουργία. Δυστυχώς, η μη τακτική αποκομιδή των προς ανακύκλωση απορριμμάτων σε πολλές περιπτώσεις οδηγούσε τον κόσμο στο να σταματάει να ανακυκλώνει θεωρώντας εύλογα πως η ανακύκλωση δεν λειτουργεί.
Η μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση του Δημάρχου κ. Γλυνού στις παραινέσεις μας για προώθηση της ανακύκλωσης στο νησί περιορίστηκε σε προφορικές διαβεβαιώσεις, χωρίς κανένα έμπρακτο αποτέλεσμα. Επί της ουσίας δεν διαφάνηκε η παραμικρή προσπάθεια οργάνωσής της, αφήνοντας αναξιοποίητη μία σημαντική ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τη γνωστή σε όλους μας σημερινή εικόνα της Άνδρου : όλο το νησί μία απέραντη χωματερή και ο κόσμος σε απόγνωση.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Αναρωτιόμαστε πραγματικά για το κατά πόσο η έκφραση ακόμη πιο σκληρής κριτικής έναντι της Δημοτικής Αρχής της Άνδρου, θα συνέβαλε στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Παρόλη την απογοήτευση μας, τόσο σχετικά με την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών καθεαυτών, όσο και ως προς το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή δεν θέλησε να αξιοποιήσει το δυναμικό και την προσφερόμενη εκ μέρους μας εθελοντική δράση, ακόμα και την ύστατη στιγμή, υπογραμμίζουμε τις θέσεις & προθέσεις μας :
- To ζήτημα των απορριμμάτων, όχι μόνο στην Άνδρο αλλά και παντού είναι πρωτίστως ένα ζήτημα κοινωνικό και προϋποθέτει τη διαρκή ενημέρωση και συμμετοχή του κόσμου. Δεν είναι δυνατό να λυθεί με μυστικές συσκέψεις, χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου.
- Δηλώνουμε για πολλοστή φορά την πρόθεση των μελών της πρωτοβουλίας μας να συνεισφέρουν εθελοντικά στην ενημέρωση των πολιτών της Άνδρου. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό καμία καμπάνια ενημέρωσης να έχει αποτέλεσμα αν δεν πραγματοποιηθούν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής τα εξής :
o Κατάρτιση και τήρηση εβδομαδιαίου προγράμματος αποκομιδής ανακυκλωσίμων, ανά κατηγορία (χαρτί, γυαλί, συσκευασίες, ηλεκτρικές συσκευές, κλπ.λ) και ανά γεωγραφική περιοχή & αντίστοιχου προγράμματος ειδικής εξυπηρέτησης μεγάλων παραγωγών απορριμμάτων (επιχειρήσεις)
o Τη μελέτη ενός ανταποδοτικού συστήματος σε σύνδεση με τα δημοτικά τέλη προς πολίτες και επιχειρήσεις, δίνοντας κίνητρα για την υιοθέτηση μείωσης, κομποστοποίησης, ανακύκλωσης. Τέλος…:
o Συστηματική ενημέρωση των πολιτών της Άνδρου, ανά ΔΔ & οικισμό για:
- Τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης συσκευασιών, κομποστοποίησης & ανακύκλωσης απορριμμάτων
- Τους όγκους παραγομένων απορριμμάτων, τους στόχους μείωσης συμβατικών απορριμμάτων και αντίστοιχα αύξησης κομποστοποίησης & ανακύκλωσης.
Αγαπάμε την Άνδρο, σημαίνει …
- ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ τα προβλήματα του νησιού στον κόσμο & ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ
- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ για την επίλυση των κοινών προβλημάτων,
- ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ το ανθρώπινο δυναμικό των πολιτών που επιθυμούν να βοηθήσουν
Είμαστε εδώ και θέλουμε να βοηθήσουμε…! ΑΠΛΑ…!
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011
Τι γίνεται με τα σκουπίδια στην Άνδρο...;
Posted by ANDROS on 1:33 π.μ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου