Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ποιοί είμαστε...

Είμαστε απλοί πολίτες της Άνδρου, που αναλαμβάνουμε την Πρωτοβουλία να συστήσουμε σε εθελοντική βάση μία ανοιχτή ομάδα, για να προασπίσουμε το δικαίωμα όλων των κατοίκων του νησιού διαβίωσης σε ένα υγιές, άρα καθαρό, φυσικό περιβάλλον με Λιγότερα Απορρίμματα.
Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι κάποιας μορφής πολυτέλεια μίας μερίδας πολιτών, αλλά βασικό ατομικό δικαίωμα ΟΛΩΝ, καθώς η υγεία αποτελεί την ουσιαστικότερη προϋπόθεση – όχι αυτοσκοπό – ατομικότητας και ελευθερίας: χωρίς αυτή δεν είναι δυνατή μία αξιοπρεπής διαβίωση!
Η Πρωτοβουλία μας είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ από πολιτικούς χώρους. Η μοναδική μας δέσμευση είναι απέναντι στην επιθυμία μας να ζήσουμε σε μία καθαρή και νοικοκυρεμένη Άνδρο. Προσεγγίζουμε το θέμα καθαρά από πρακτική σκοπιά και η επιτυχία του εγχειρήματός μας θα είναι η σταδιακή μείωση των απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών που όλοι καταναλώνουμε, η ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Μολονότι στη θεωρία κανένας κάτοικος του Νησιού δεν θα διαφωνούσε με τη σημασία της διαβίωσης σε ένα υγιές, άρα καθαρό περιβάλλον, η πράξη μας ωστόσο, τόσο σε ατομικό-οικογενειακό όσο και σε συλλογικό-πολιτικό επίπεδο, κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύει. Το σημερινό αδιέξοδο στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι αδιάψευστος μάρτυρας μίας αποτυχημένης νοοτροπίας απέναντι στο κοινό μας σπίτι: το φυσικό περιβάλλον της Άνδρου. Η κατάρρευση της χωματερής του Νησιού στη θάλασσα, τα σκουπίδια στους δρόμους και τα πρόστιμα της ΕΕ απλώς συμπληρώνουν την εικόνα της θλιβερής πραγματικότητας που ζούμε.

Η παθητικότητα, οι αλληλοκατηγορίες και η αναβλητικότητα δεν θεωρούμε ότι θα μάς βγάλουν από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Πετώντας σακούλες με σκουπίδια στους ήδη υπάρχοντες σωρούς απορριμμάτων στους δρόμους και ταυτόχρονα επιρρίπτοντας ευθύνες όπου θεωρούμε ότι αυτές υπάρχουν, απλώς συντηρούμε τη νοσηρή μας κατάσταση.
Απευθυνόμενοι τόσο στους υπόλοιπους πολίτες της Άνδρου όσο και στις τοπικές Αρχές, προτείνουμε αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικής τώρα, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Μήνυμα της Πρωτοβουλίας μας είναι το εξής:
Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες το φυσικό περιβάλλον αντανακλά μεταξύ άλλων τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Όποιος δεν δείχνει το δέοντα σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον στρέφεται κατά των προοπτικών ζωής των επόμενων γενεών.
Τέλος, ο τρόπος που το επίσημο κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα του περιβάλλοντος αντανακλά τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πολίτες του. Η υποχρέωση να ζούμε σε ένα βρώμικο, ανθυγιεινό περιβάλλον μάς υποβιβάζει σε πολίτες β’ κατηγορίας. Αυτό ούτε το θέλουμε ούτε μας αξίζει.
Σε μία συγκυρία, όπου δοκιμάζεται η αξιοπρέπειά μας σε όλα τα επίπεδα, ας ορθώσουμε το ανάστημά μας, διεκδικώντας ένα καλύτερο παρόν για εμάς και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τα παιδιά μας!
ΑΠΛΑ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger