Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Αναδημοσίευση από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ : "Λύση στο παραπέντε με κόστος – φωτιά Στην Άνδρο ο «μάγος» των σκουπιδιών"

Της Μαριάννας Τζάννε
"Λύση στο παραπέντε με κόστος – φωτιά
Στην Άνδρο ο «μάγος» των σκουπιδιών

Λύση στο παραπέντε αλλά με κόστος φωτιά βρήκε ο δήμος της Άνδρου για να διαχειριστεί τα απορρίμματα του νησιού, που πριν από λίγους μήνες έφτασαν ως τη θάλασσα, εξαιτίας της κατολίσθησης που σημειώθηκε στην μοναδική χωματερή του νησιού.

Το σύστημα που εγκατέστησε ο δήμος και εγκαινίασε πανηγυρικά το περασμένο Σάββατο, η δημοτική αρχή αξιοποιεί την τεχνολογία της Soukos Robots και είναι το πρώτο στην Ελλάδα που η δαπάνη επεξεργασίας, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 300 ευρώ ανά τόνο!

Πρόκειται για κόστος διπλάσιο ακόμη και από αυτό της καύσης των απορριμμάτων, παρόλο που η προτεινόμενη λύση είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας και όπου εφαρμόστηκε, οι δήμοι αναγκάστηκαν να την διακόψουν.

Ας δούμε όμως ποια είναι η τεχνολογία. Η εταιρεία Σούκος, εφαρμόζει μια μέθοδο που ονομάζει ψυχρής επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων, η οποία βασίζεται σε μία κινητή μονάδα μηχανικής διαλογής που διαχωρίζει τα αστικά απόβλητα από τα ανακυκλώσιμα. Με ειδική επεξεργασία, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το οργανικό υλικό που παράγει είναι ένα υλικό με μεγάλη θερμογόνο δύναμη (pellet) το οποίο μπορεί να πουληθεί στην βιομηχανία. Όπως υποστηρίζει, η μέθοδος αυτή δεν παράγει υπολείμματα και επομένως δεν απαιτεί ΧΥΤΥ και αυτό αποτελεί την «μαγική συνταγή της».

Για την συνταγή αυτή αλλά και την επεξεργασία περίπου 15 τόνων απορριμμάτων που παράγει ημερησίως ο δήμος Άνδρου, η αυτοδιοίκηση θα καταβάλλει 3.000 ευρώ καθημερινά τους επόμενους τρεις μήνες με option νέας απευθείας ανάθεσης καθώς είναι ευνόητο ότι οριστική λύση θα αργήσει να βρεθεί.

Δεν υπολογίζονται στο κόστος η δαπάνη για τα καύσιμα και το ρεύμα, όταν στην Καλαμάτα, όπου εφαρμόστηκε για λίγο η μέθοδος, εκτίναξε τα κόστη από τα 50 ευρώ ανά τόνο στα 137 ευρώ αλλά και τα 20.000 ευρώ που απαίτησε ο Λαρισαίος εφευρέτης κ. Κώστας Σούκος για την φύλαξη των μηχανημάτων του.

Φύλαξη χρυσάφι για τα μηχανήματα της Soukos Robots

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του δήμου Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης για την φύλαξη, θα προσληφθεί τοπική εταιρεία security, η οποία για δύο βάρδιες την ημέρα, οι φύλακες θα αμοίβονται με το ποσό των 3.300 ευρώ το μήνα! «Τόσα λεφτά δεν παίρνω ούτε εγώ που είμαι γιατρός» σχολιάζει ο κ. Σουσούδης, υποστηρίζοντας ότι η Περιφέρεια θα κληθεί να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό (σ.σ η σύμβαση σύμφωνα με τον κ. Σούκο είναι 210.000 ευρώ στο τρίμηνο) χωρίς να δίνει λύση στο διαχρονικό πρόβλημα των σκουπιδιών που είναι η χωροθέτηση ενός μόνιμου χώρου απόθεσης απορριμμάτων (ΧΥΤΥ).

Το κόστος χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα καλύψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με κονδύλια που προορίζονταν για την περισυλλογή των απορριμμάτων της χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο της Σταυροπέδας που λειτουργούσε από τη δεκαετία του ’70 παράνομα και ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ. Σε περίπτωση που τα λεφτά της περιφέρειας στερέψουν υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο δήμος και προβλέπει δημοτικά τέλη 1 ευρώ ανά τετραγωνικό!

O Λαρισαίος που φεύγει από παντού…

Η εταιρεία Σούκος ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια με έδρα την Λάρισα, πλασάροντας κατά καιρούς στην αγορά διάφορες πατέντες επεξεργασίας απορριμμάτων που ελάχιστες από αυτές εφαρμόστηκαν. Πότε με τους ρομποντικούς κάδους απορριμμάτων που «χωνεύουν» τα σκουπίδια και πότε με το σύστημα ψυχρής επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων.

Το όνομά της εταιρείας ενεπλάκη και στην περίπτωση της Κερατέας όπου πριν λίγους μήνες έγινε παρουσίαση τους συστήματος στο Λαύριο αλλά έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Όπως, αντίστοιχα αγνοείται και στο Γύθειο παρά τις προεκλογικές τυμπανοκρουσίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την οριστική εξαφάνιση των σκουπιδιών από τους δρόμους. Πριν από περίπου ένα χρόνο η Soukos Robots εμφανίστηκε ως Μεσσίας και για την πόλη της Καλαμάτας, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση τριών μηνών, η οποία όμως διήρκησε κάτι λιγότερο από δύο μήνες και έληξε με συνοπτικές διαδικασίες.

Σήμερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Σούκος υποστηρίζει ότι δέχτηκε σφοδρό πόλεμο στην Καλαμάτα, καθώς είχε κληθεί να διαχειριστεί 50 τόνους απορριμμάτων και η δημοτική αρχή είχε την απαίτηση να της εξαφανίσει όλα τα σκουπίδια. «Δεν είμαι σκουπιδοφάγος» απαντά σε όσους τον επικρίνουν. Οι καταγγελίες όμως αλλά και τα έγγραφα των υπηρεσιών καθαριότητας αποδεικνύουν ότι η ευρεσιτεχνία του κ. Σώκου είχε πολλά προβλήματα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της αυτοψίας που έγινε στην μονάδα της εταιρείας στη θέση Μαραθόλακκας στην Καλαμάτα στις 8 Οκτωβρίου του 2010 από υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου.

Διαπιστώθηκε πλήθος βλαβών με αποτέλεσμα από το σύνολο των 8 ωρών εργασίας του μηχανήματος, να δουλέψει μόλις 3,5 ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα αυτό επεξεργάστηκε το φορτίο μόνο του ενός από τα τρία απορριμματοφόρα (5,3 τόνους έναντι άλλων 10 τόνων που περίμεναν) με κόστος 77 ευρώ για καύσιμα, 50 ευρώ που ήταν το ποσό της σύμβασης και 10 ευρώ για το τσουβάλιασμα του τελικού προϊόντος (οργανικό υλικό με πλούσια θερμογόνο δύναμη) δηλαδή αντί του προβλεπόμενου ποσού των 50 ευρώ ανά τόνο, 137 ευρώ (!)."

To πρωτότυπο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger