Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία για την εκδήλωση Τουρισμός & Περιβάλλον στην Άνδρο


Το μπετόν στην παραλία τρομάζει τους τουριστικούς παράγοντες
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

" «Κατενάτσιο» κατά του εφαρμοστικού νόμου αποτέλεσε το συνέδριο με θέμα «Περιβάλλον και τουρισμός», που οργάνωσε χθες στη Χώρα της Ανδρου η μη κυβερνητική οργάνωση «Fit on Earth», υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του δήμου του νησιού.

Τα πρώτα, ανέλπιστα, πυρά ήρθαν από τον Σπ. Γκίνη, αντιπρόεδρο της πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού.

«Παραδίδουμε τον αιγιαλό και την παραλία. Δείτε τι έχει γίνει στην Κέρκυρα και τη Ρόδο, παρά την απαγόρευση του νόμου. Φανταστείτε τι θα γίνει τώρα που ο νόμος τα επιτρέπει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι σωστοί επιχειρηματίες του τουρισμού ζητούν μέτρα που θα δίνουν έμφαση στις μικρές μονάδες που προσφέρουν ποιότητα και εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα το τουριστικό περιβάλλον που παρέχει η χώρα μας.

Τόνισε με έμφαση ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η φέρουσα τουριστική ικανότητα κάθε περιοχής, ώστε να προστατευθεί ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός, ο οποίος ακόμη και σε οικονομικά δύσκολες εποχές εξασφαλίζει 15 εκατ. τουρίστες το χρόνο και ειδικά στα νησιά εξασφαλίζει εισόδημα της τάξης των 5 δισ. ευρώ το χρόνο.

«Ανησυχούμε για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το κράτος τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων», υπογράμμισε η Αννυ Μητροπούλου, διευθύντρια του δικτύου «Μεσόγειος SOS», τοποθετούμενη με σαφήνεια εναντίον του εφαρμοστικού νόμου. «Κατά παρέκκλιση δόμηση πολεοδομικών και χωροταξικών νόμων, κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παραλίας, εκτός από αντισυνταγματικές, είναι ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν τον τουρισμό», πρόσθεσε και ανέφερε ενδεικτικά την «τουριστική άνοιξη» της Ισπανίας, όπου χρειάστηκε να κατεδαφιστούν πολυώροφα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που δεν βοήθησαν στη σωστή ανάπτυξη του τουρισμού.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Θ. Σκυλακάκη, ευρωβουλευτή της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», που προειδοποίησε ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τη χώρα μας. «Ερχονται πρόστιμα» προανήγγειλε και αναφερόμενος στις παράνομες χωματερές σημείωσε ότι η «καμπάνα» για την Ανδρο θα επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη κατά 200-300 ευρώ το δίμηνο. Διατύπωσε ερωτηματικά για την περιβαλλοντική πληρότητα και την αποτελεσματικότητα της προσωρινής μονάδας διαχείρισης των σκουπιδιών που εγκαινίασε το Σάββατο η δημοτική αρχή του νησιού.

«Βεβαίως και επιζητούμε τον τουρισμό» σημείωσε ο Γ. Γλυνός, δήμαρχος Ανδρου, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος, αναφερόμενος κυρίως σε θέματα ενέργειας που αφορούν προγράμματα αξιοποίησης του σημαντικού αιολικού και ηλιακού δυναμικού του νησιού.

«Μοναδική ελπίδα στο μαύρο οικονομικό περιβάλλον» χαρακτήρισε τον τουρισμό ο Πέτρος Τριανταφύλλου, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Fit on Earth», σημείωσε όμως ότι η ανάπτυξή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συνυπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος. «Το περιβάλλον είναι κεφάλαιο για τον τουρισμό» τόνισε και προέβλεψε ότι οι μεγάλες αλλαγές θα έρθουν από μικρά μέρη, όπως τα νησιά.

Κατά των αιολικών πάρκων τάχθηκε ο Μ. Βασιλόπουλος, αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., που περιέγραψε τα πλεονεκτήματα της βιομάζας."

το πρωτότυπο δημοσίευμα ΕΔΩ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger