Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Η έκβαση της συνάντησης συλλογικοτήτων της Ελλάδας για τη διαχείριση απορριμμάτων

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το blog της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση Απορριμμάτων.


"Βήμα για το συντονισμό και την κοινή δράση η συνάντηση των συλλογικοτήτων

Το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (σε αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου) συνάντηση συλλογικοτήτων της Αττικής, μετά από σχετική πρόσκληση της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επιτροπές αγώνα της Αττικής, κινήσεις πολιτών, περιφερειακά και δημοτικά αυτοδιοικητικά σχήματα, εκπρόσωποι δήμων, καθώς και εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Αττικής. Η συνάντηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων και εκτός Αττικής, ορισμένες από τις οποίες (από τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, την Άνδρο και τη Λακωνία) κατάφεραν, παρά τις δυσκολίες, να εκπροσωπηθούν και να πάρουν μέρος στις συζητήσεις, μεταφέροντας και τις δικές τους εμπειρίες.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνάντησης υπήρξε η προσπάθεια, για πρώτη φορά ίσως με τόσο συγκεκριμένο τρόπο) να αναζητηθεί το κοινό πλαίσιο και τα μέσα για τη συγκρότηση ενός πλατιού παναττικού και πανελλαδικού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων, που θα επιδιώξει να ανατρέψει τους εξελισσόμενους σχεδιασμούς στη διαχείριση των απορριμμάτων και να επιβάλλει τη λογική μιας εναλλακτικής διαχείρισης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κατατέθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση συναντίληψης, που στα βασικά της σημεία φαίνεται να συναντά μια ευρεία αποδοχή, και η οποία θα προωθηθεί για συνυπογραφή σε όλες τις συλλογικότητες, που, με τον ή τον άλλο τρόπο, έχουν εμπλακεί με τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων. Πρόκειται για την πρόταση της αποκεντρωμένης και μικρής κλίμακας διαχείρισης των απορριμμάτων, με μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας. Διατυπώθηκε, επίσης, η πρόταση μιας πανελλαδικής επικοινωνιακής και κινηματικής παρέμβασης, στις αρχές του χρόνου, που θα είναι στοχευμένη σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και που θα συνδυάζει τα κεντρικά κοινά αιτήματα με την προβολή και διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Πέρα από τα παραπάνω, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος γύρω από ζητήματα όπως: η αποτίμηση των σχεδιασμών κυβέρνησης και εργολάβων, η συνεχής μετατόπιση της ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία των ουσιαστικών προβλέψεων της οδηγίας 2008/98/ΕΕ, η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για όλα τα ρεύματα αποβλήτων, οι τρόποι αντιμετώπισης της εγκληματικής πρακτικής της επιμόλυνσης των αστικών απορριμμάτων με επικίνδυνα βιομηχανικά, οι δυνατότητες και οι δυσκολίες των δήμων για τον απεγκλωβισμό από τη μέγγενη της συγκεντρωτικής διαχείρισης και για την εφαρμογή αποκεντρωμένων λύσεων, οι πρωτοβουλίες πολιτών για την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής και την αναζήτηση άλλων σχημάτων διαχείρισης, ο συνδυασμός της μάχης για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τις άλλες προτεραιότητες που επιβάλλουν οι μνημονιακές επιλογές του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος κ.ά..

Η συνάντηση έκλεισε με τη διαπίστωση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι παρά η αρχή μιας διαδικασίας συντονισμένων κοινών δράσεων, σε όλα τα μέτωπα και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, όπου φαίνεται να γίνεται συνείδηση ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη όλων μας και όπου ωριμάζει, πλέον, η ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΑ links στις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών) ΕΔΩ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger