Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ : "Απάντηση του Δήμαρχου Άνδρου στις προσφορές γης για απόθεση απορριμμάτων"

πηγή : http://press.andros.gr/?p=413
"Το τελευταίο διάστημα δημοσιοποιήθηκε έντονα η πρόταση προσφοράς γης στην περιοχή του Στενού Άνδρου –Τήνου για την απόθεση των απορριμμάτων του νησιού, έναντι 650.000 € για την αγορά ή 3000 € για ενοίκιο καθ’ έτος.
Ενημερώνουμε όλους τους κατοίκους του νησιού, ότι η απουσία χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων δεν οφείλεται στη μη προσφορά γης. Αντίθετα, υπάρχουν προσφορές κτημάτων σε πολλά σημεία του νησιού, όπως στα Σταυριά, τη Βουρκωτή, το Στενό, το Μακροτάνταλο, κ.λ.π Επιπλέον υπάρχει και το ιδιόκτητο κτήμα της Αναπτυξιακής Άνδρου.
Υπάρχουν συμπολίτες μας που, είτε πουλούν, είτε εκμισθώνουν τα κτήματά τους για μια τέτοια δραστηριότητα, όμως η διάθεση γης δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα.
Όλοι γνωρίζουν ότι η ελεύθερη απόρριψη απορριμμάτων, χωρίς διαχείριση με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, απαγορεύεται αυστηρά. Σε περίπτωση που δημιουργήσουμε νέο τέτοιο χώρο, επιβάλλεται το κλείσιμό του, η αποκατάστασή του και πρόστιμο 33.0000 € για κάθε μέρα λειτουργίας του.
Μια τέτοια πρόταση λοιπόν, που καλεί το Δήμο να προβεί σε παράνομη σύμβαση, όση δημοσιότητα κι αν πάρει, όσες  εντυπώσεις κι αν προκαλεί, δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση.
Μοναδική επιτρεπόμενη διαχείριση απορριμμάτων είναι η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με ταυτόχρονη ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή μικρού υπολείμματος.  Το σύνολο των μελετών για την επιλογή χώρου που θα δημιουργηθεί ΧΥΤΥ έχει ανατεθεί από το Δήμο Άνδρου στην εταιρεία ΕΠΤΑ και ελπίζουμε σε 3-4 μήνες να υπάρξει  χωροθέτηση.
Μέχρι τότε, μοναδικός νόμιμος τρόπος διαχείρισης είναι η μεταφορά των απορριμμάτων  σε νόμιμους χώρους λειτουργίας ΧΥΤΥ.
Η χρήση του χώρου της Σταυροπέδας ως χωματερής απ΄όλο το νησί της Άνδρου, μέχρι τις αρχές του χρόνου και για τα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν είναι πλέον δυνατή, μετά την απόφαση του ΣτΕ και την απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου  το καλοκαίρι του 2011, κατόπιν προσφυγής των Συλλόγων Πιτροφού και Ζαγαναρίου.
Στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων (Τήνος, Σαντορίνη, Νάξος, κ.λ.π) συνεχίζουν να λειτουργούν Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων, με επανειλλημμένες παρατάσεις στην αδειοδότησή τους.
Τέτοια άδεια θα είχε και η Άνδρος, να χρησιμοποιεί προσωρινά το χώρο της Σταυροπέδας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αν κατά τη συζήτηση της προσφυγής των Συλλόγων στο ΣτΕ είχε γίνει νομική παρέμβαση από τον τότε Σύνδεσμο Δήμων, με το ισχυρότατο επιχείρημα ότι ήταν ο μοναδικός χώρος και νομικά ήταν αδύνατη η δημιουργία νέου χώρου ελεύθερης απόρριψης σκουπιδιών.
Η παρέμβαση αυτή δεν έγινε ποτέ!
Ούτως ή άλλως, σημασία έχει ότι, είτε για την Άνδρο, είτε για την υπόλοιπη Ελλάδα, οι παρατάσεις αυτές λήγουν και πρέπει απαραίτητα να χωροθετηθεί ΧΥΤΥ. Μέχρι τότε, πρέπει να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης, που βέβαια δεν μπορεί να είναι η ελεύθερη απόρριψη σε οποιοδήποτε σημείο, όσο καλοπροαίρετα κι αν μας υποδεικνύεται.
Μετά τα παραπάνω είναι φανερό σε όλους ότι, κάθε προσφορά γης για διαχείριση απορριμμάτων μόνο μια χρήση και αξία μπορεί να έχει, να αξιολογηθεί συγκριτικά με τις άλλες προτάσεις για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΝΔΡΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΛΥΝΟΣ"0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger