Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εκδήλωση παρουσίασης νέου εξοπλισμού κομποστοποίησης που δωρήθηκε στον Δήμο Άνδρου

Χθες, 8 Δεκεμβρίου 2011 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας στις 18.00, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης εξοπλισμού κομποστοποίησης που δώρισε γνωστός εφοπλιστής του νησιού στο Δήμο Άνδρου. Παρόμοιες εκδηλώσεις μας ενημέρωσαν πως θα λάβουν χώρα στο Κόρθι και στο Γαύριο.

Δυστυχώς η μη έγκαιρη ενημέρωση για την εκδήλωση (ανακοινώθηκε μόλις 2 μέρες πριν και σχεδόν αποκλειστικά από ηλεκτρονικά μέσα), είχε ως συνέπεια πολύ λίγος κόσμος να την παρακολουθήσει (περίπου 40 άτομα).

Το σύστημα κομποστοποίησης παρουσίασε εκπρόσωπος της εταιρίας BIOSAL-DE από όπου και έγινε η αγορά του. Πρόκειται για το μοντέλο 15DIN, ένα ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ 15 μ3 ενός θαλάμου με περιστρεφόμενο αναμίκτη από ανοξείδωτο χάλυβα το οποίο ανοίγει από επάνω και δέχεται τα οργανικά απόβλητα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα τα μετατρέπει σε κομποστ. Πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα που λειτουργεί με ρεύμα, διαθέτει αυτοματισμούς στην ανάδευση του compost, τον έλεγχο και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας και μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερη ποικιλία οργανικών απορριμμάτων από τους οικιακούς κομποστοποιητές (π.χ. κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα). Απαιτεί ως εκ τούτου χειρισμό από εκπαιδευμένο στη χρήση του άτομο.
Η κεντρική αυτή μονάδα τοποθετήθηκε στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού του Κορθίου, χώρο που φυλάσσσεται και όπου υπάρχει παροχή ρεύματος και νερού.

Η δωρεά περιλαμβάνει επιπλέον 130 κάδους συλλογής οργανικών υλικών, χωρητικότητας έκαστος 120lt που είναι υπό σκέψη το που θα τοποθετηθούν (υπήρχε η σκέψη να δοθούν σε επαγγελματίες ή σε επιλεγμένα νοικοκυριά) ώστε το κοινό να μπορεί να αποθέτει τα απορρίμματά του. Τόσο η συλλογή των οργανικών απορριμμάτων από τους κάδους αυτούς, όσο και ο χειρισμός του μηχανήματος, θα γίνονται από υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε από την υπεύθυνη μηχανικό της εταιρείας, μια σύντομη αναφορά στη μέθοδο και τα οφέλη της κομποστοποίησης.
Την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση που συντονίστηκε από τον κ. Νίκο Θεολόγου, ο οποίος και εκπροσώπησε το Δήμο. Ο κ. Θεολόγου μας ενημέρωσε πως έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο και αίτημα χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ για τη αγορά κι άλλου εξοπλισμού ανακύκλωσης-κομποστοποίησης.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση και οι συμμετέχοντες πολίτες και φορείς εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τον νέο εξοπλισμό και τη λειτουργία του. Δεν έλειψαν οι κριτικές τοποθετήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα καύσης απορριμμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού, ακόμη και μέσα και γύρω από κάδους, αλλά και γενικότερα σχετικά με την αδυναμία της Δημοτικής αρχής να λειτουργήσει τις μέχρι τώρα διαθέσιμες υποδομές ανακύκλωσης, δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί με συνέπεια στις ανάγκες λειτουργίας του νέου εξοπλισμού.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας μας για ακόμη μία φορά κατέθεσαν τις προθέσεις τους να συνεισφέρουν σε ζητήματα ενημέρωσης του κόσμου, ενώ πρότειναν και τη σύσταση επιτροπής που θα αποτελείται από εκπροσώπους των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων η οποία θα παρακολουθεί, θα επεξεργάζεται και θα προτείνει λύσεις σε κάθε ζήτημα που θα ανακύπτει σχετικά με τη διαχείριση των ανακυκλωσίμων και την κομποστοποίηση και γενικά θα επιδιώκει ένα αποτελεσματικό σχεδιασμό δράσεων. Κατόπιν αυτού, ο Δήμος, δια στόματος κ. Θεολόγου, δεσμεύτηκε να μας προσκαλέσει σε συνάντηση για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού.

Αναμένουμε στο ακουστικό μας....

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ντροπή να βλέπεις ένα τέτοιο πανάκριβο μηχάνημα, να επικάθεται στο χώμα πρόχειρα κι εκτεθειμένο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της Άνδρου και ιδιαίτερα στη περιοχή του Αγ. Φανουρίου που τον περισσότερο καιρό μαστίζεται από βοριάδες και κύματα.
Είναι θέμα χρόνου να βγει εκτός λειτουργίας και να σκουριάσει σαν ένα ακόμα απόρριμμα.
Ο δήμος πρέπει να το στεγάσει και να το επανατοποθετήσει σε ειδική βάση, αν θέλουμε να λέμε ότι επιτέλους έγινε και κάτι σωστό. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, πριν ο χρόνος βάλει το χέρι του...

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger